wijn met koken

Wijn in de keuken

Koken met wijn raakt steeds meer in zwang. Ook in de onze overbekende hachee durven we tegenwoordig een scheut wijn te doen om de smaak te verrijken. En gelukkig maar, een beetje wijn bij het eten kan in veel gevallen net het beetje extra smaak geven. In de Franse keuken was de toevoeging van een wijn al lang gebruikelijk en niet alleen een spontaan scheutje als smaakmaker.
In Frankrijk staat wijn als onderdeel op de lijst met ingrediënten.

Welke wijn kun je gebruiken
Doordat je wijn verhit, verdampt de alcohol in de wijn. Dit is ook wel de bedoeling. Als je de alcohol niet laat verdampen zal het de smaak van het gerecht niet goede komen. Hoe meer alcohol verdampt hoe zachter de smaak. Ook de vluchtige aroma’s zullen verdwijnen bij het verhitten van de wijn. Daarmee aangevend dat het niet nodig is een dure wijn te gebruiken in je gerechten. Dit is gewoon verspilling van geld en wijn. Zeker als je de wijn erg lekker vindt om te drinken is het verstandiger de wijn in een glas te doen en er zelf van te genieten in plaats van de verspillen in een gerecht. Het beste is om een wijn te gebruiken die je als een goede tafelwijn kunt omschrijven. Wel lekker, maar niet bijzonder. Dit is een uitstekende wijn om je gerechten mee te verfraaien. Het staat je natuurlijk vrij wel de duurdere wijn te gebruiken in het eten, zeker als je de wijn ook wilt schenken aan tafel.
Welke kleur wijn moet ik gebruiken
Als handleiding kun je stellen dat je rode wijnen uitstekend kunt gebruiken in stoofpotten met vlees of wild en in een enkel geval met gevogelte. Bijvoorbeeld bij de Baskische kip wordt ook rode wijn gebruikt. Drogere witte wijnen gaan over het algemeen goed samen met visschotels en gevogelte. De volle witte wijnen kun je ook gebruiken in stoofpotten met vlees en groenten. De witte wijn zal namelijk de zoetheid van de groenten versterken. Bij gebruik van een droge witte wijn, kun je zonder problemen de hoeveelheid azijn of citroensap die vermeld worden verminderen.