Chenin Blanc

Druivenrassen in Zuid Afrika

Zuid-Afrika

Afrika is het één na grootste continent van de wereld. Met een bevolkingsaantal rond de 1 miljard mensen is het ook een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. Nigeria kent als land de grootste bevolking, meer dan 162 miljoen mensen.

Druivenrassen

Doordat Zuid-Afrika beschikt over ongeveer 100.000 hectare aan wijngaarden zijn er verschillende druivenrassen te vinden. Het grootste deel van de aangeplante druivenrassen is oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. Ongeveer 55% van de druiven die worden verbouwd is wit. Veruit het belangrijkste ras is de steen, dit is de Zuid-Afrikaanse naam voor de Chenin Blanc. Ongeveer 18 procent van de witte druiven behoort tot dit ras. Op de tweede plek, met ongeveer 10 procent komt de Sultana druif. De Sultana wordt echter niet gebruikt voor de productie van wijn.

De overige witte druifsoorten zijn de Colombard, Chardonnay en de Sauvignon blanc. Van de blauwe druivenrassen is de Cabernet Sauvignon het meest voorkomend met ongeveer 14% van de aanplant. Overige blauwe druiven zijn de Shiraz, Pinotage, Merlot en Cinsaut.

Wijnbouw

Het verbouwen van wijn in Zuid-Afrika is geconcentreerd in het zuidwestelijke deel van het land. Daar heerst een ideaal klimaat voor de druiventeelt. Overdag schijnt de zon in overvloed en zorgt een zeewind voor enige verfrissing. Door het forse verschil in dag- en nachttemperatuur ontwikkelen de aroma’s in de druiven zich goed. Omdat het klimaat in Zuid-Afrika erg stabiel is blijft de kwaliteit van de wijnen ook erg constant. De wijn vormt een belangrijk export product voor Zuid-Afrika, maar liefst één derde van de geproduceerde wijn in Zuid-Afrika wordt naar het buitenland geëxporteerd.

De wijnexport bereikt in 2013 een nieuwe mijlpaal. Het record van 2012 wordt met 26% verbeterd, de export stijgt door naar 525,7 miljoen hectoliter. Dit succes heeft Zuid-Afrika mede te danken aan de grote oogst van 2013. Deze grote oogst vult de tekorten in Europa mooi aan.