De juiste temperatuur voor het drinken van wijnen

Elke wijn heeft een ideale temperatuur van drinken. Algemeen geldt dat rode wijn vaak op kamertemperatuur wordt gedronken en witte wijn, maar ook rosé gekoeld. Echter dit is vrij algemeen en als je de wijn echt op ideale temperatuur wilt drinken komt er wat meer bij kijken.

De ideale temperatuur van rode wijn

Kamertemperatuur was vroeger ongeveer achttien graden, maar met de komst van centrale verwarming denk je bij kamertemperatuur nu eerder aan twintig graden of hoger. Voor een rode wijn is dit eigenlijk veel te warm. De bekende Bordeaux is het lekkerst bij ongeveer achttien graden. Sommige rode wijnen zoals de Beaujolais mag zelfs de koelkast in van tevoren. De optimale temperatuur hiervoor is dertien graden. Als de wijn veel tannines bevat mag je deze vaak wat warmer nuttigen.

Lichtere rode wijnen

Er zijn ook lichtere rode wijnen en natuurlijk rosé. Deze wijnen kan je ook het beste van tevoren even in de koelkast leggen om ze tot een temperatuur van zo’n dertien graden te brengen. Zo zorg je ervoor dat de wijn lekker fris is, maar niet te koud.

De ideale temperatuur voor witte wijn

Er zijn niet voor niets zogenaamde wijnkelders. De witte wijn is namelijk prima op temperatuur als hij oud de kelder komt. Vaak is dit net boven de tien graden. Als je een zoete witte wijn drinkt kan je deze wel beter nog even wat extra koelen van te voren. Als je een wijnkoeler hebt is dit natuurlijk extra makkelijk. Als je een iets duurdere witte wijn drinkt mag deze juist wel iets warmer, tenzij het een zoete witte wijn is dan is de wijn het lekkerst als je deze drinkt op koelkast temperatuur van zeven graden.

Wijnglazen

Er is een reden dat wijze glazen vaak een poot hebben. Als je een glas vasthoudt warmt deze namelijk op door je lichaamstemperatuur. Om deze reden moet je wijnglazen dus eigenlijk bij de poot vasthouden om zo opwarming van de wijn te voorkomen en het hele glas wijn op de juiste temperatuur te drinken.