wijn met koken

Wijn in de keuken

Koken met wijn raakt steeds meer in zwang. Ook in de onze overbekende hachee durven we tegenwoordig een scheut wijn te doen om de smaak te verrijken. En gelukkig maar, een beetje wijn bij het eten kan in veel gevallen net het beetje extra smaak geven. In de Franse keuken was de toevoeging van een wijn al lang gebruikelijk en niet alleen een spontaan scheutje als smaakmaker.
In Frankrijk staat wijn als onderdeel op de lijst met ingrediënten.

Welke wijn kun je gebruiken
Doordat je wijn verhit, verdampt de alcohol in de wijn. Dit is ook wel de bedoeling. Als je de alcohol niet laat verdampen zal het de smaak van het gerecht niet goede komen. Hoe meer alcohol verdampt hoe zachter de smaak. Ook de vluchtige aroma’s zullen verdwijnen bij het verhitten van de wijn. Daarmee aangevend dat het niet nodig is een dure wijn te gebruiken in je gerechten. Dit is gewoon verspilling van geld en wijn. Zeker als je de wijn erg lekker vindt om te drinken is het verstandiger de wijn in een glas te doen en er zelf van te genieten in plaats van de verspillen in een gerecht. Het beste is om een wijn te gebruiken die je als een goede tafelwijn kunt omschrijven. Wel lekker, maar niet bijzonder. Dit is een uitstekende wijn om je gerechten mee te verfraaien. Het staat je natuurlijk vrij wel de duurdere wijn te gebruiken in het eten, zeker als je de wijn ook wilt schenken aan tafel.
Welke kleur wijn moet ik gebruiken
Als handleiding kun je stellen dat je rode wijnen uitstekend kunt gebruiken in stoofpotten met vlees of wild en in een enkel geval met gevogelte. Bijvoorbeeld bij de Baskische kip wordt ook rode wijn gebruikt. Drogere witte wijnen gaan over het algemeen goed samen met visschotels en gevogelte. De volle witte wijnen kun je ook gebruiken in stoofpotten met vlees en groenten. De witte wijn zal namelijk de zoetheid van de groenten versterken. Bij gebruik van een droge witte wijn, kun je zonder problemen de hoeveelheid azijn of citroensap die vermeld worden verminderen.

De juiste temperatuur voor het drinken van wijnen

Elke wijn heeft een ideale temperatuur van drinken. Algemeen geldt dat rode wijn vaak op kamertemperatuur wordt gedronken en witte wijn, maar ook rosé gekoeld. Echter dit is vrij algemeen en als je de wijn echt op ideale temperatuur wilt drinken komt er wat meer bij kijken.

De ideale temperatuur van rode wijn

Kamertemperatuur was vroeger ongeveer achttien graden, maar met de komst van centrale verwarming denk je bij kamertemperatuur nu eerder aan twintig graden of hoger. Voor een rode wijn is dit eigenlijk veel te warm. De bekende Bordeaux is het lekkerst bij ongeveer achttien graden. Sommige rode wijnen zoals de Beaujolais mag zelfs de koelkast in van tevoren. De optimale temperatuur hiervoor is dertien graden. Als de wijn veel tannines bevat mag je deze vaak wat warmer nuttigen.

Lichtere rode wijnen

Er zijn ook lichtere rode wijnen en natuurlijk rosé. Deze wijnen kan je ook het beste van tevoren even in de koelkast leggen om ze tot een temperatuur van zo’n dertien graden te brengen. Zo zorg je ervoor dat de wijn lekker fris is, maar niet te koud.

De ideale temperatuur voor witte wijn

Er zijn niet voor niets zogenaamde wijnkelders. De witte wijn is namelijk prima op temperatuur als hij oud de kelder komt. Vaak is dit net boven de tien graden. Als je een zoete witte wijn drinkt kan je deze wel beter nog even wat extra koelen van te voren. Als je een wijnkoeler hebt is dit natuurlijk extra makkelijk. Als je een iets duurdere witte wijn drinkt mag deze juist wel iets warmer, tenzij het een zoete witte wijn is dan is de wijn het lekkerst als je deze drinkt op koelkast temperatuur van zeven graden.

Wijnglazen

Er is een reden dat wijze glazen vaak een poot hebben. Als je een glas vasthoudt warmt deze namelijk op door je lichaamstemperatuur. Om deze reden moet je wijnglazen dus eigenlijk bij de poot vasthouden om zo opwarming van de wijn te voorkomen en het hele glas wijn op de juiste temperatuur te drinken.

Chenin Blanc

Druivenrassen in Zuid Afrika

Zuid-Afrika

Afrika is het één na grootste continent van de wereld. Met een bevolkingsaantal rond de 1 miljard mensen is het ook een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. Nigeria kent als land de grootste bevolking, meer dan 162 miljoen mensen.

Druivenrassen

Doordat Zuid-Afrika beschikt over ongeveer 100.000 hectare aan wijngaarden zijn er verschillende druivenrassen te vinden. Het grootste deel van de aangeplante druivenrassen is oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. Ongeveer 55% van de druiven die worden verbouwd is wit. Veruit het belangrijkste ras is de steen, dit is de Zuid-Afrikaanse naam voor de Chenin Blanc. Ongeveer 18 procent van de witte druiven behoort tot dit ras. Op de tweede plek, met ongeveer 10 procent komt de Sultana druif. De Sultana wordt echter niet gebruikt voor de productie van wijn.

De overige witte druifsoorten zijn de Colombard, Chardonnay en de Sauvignon blanc. Van de blauwe druivenrassen is de Cabernet Sauvignon het meest voorkomend met ongeveer 14% van de aanplant. Overige blauwe druiven zijn de Shiraz, Pinotage, Merlot en Cinsaut.

Wijnbouw

Het verbouwen van wijn in Zuid-Afrika is geconcentreerd in het zuidwestelijke deel van het land. Daar heerst een ideaal klimaat voor de druiventeelt. Overdag schijnt de zon in overvloed en zorgt een zeewind voor enige verfrissing. Door het forse verschil in dag- en nachttemperatuur ontwikkelen de aroma’s in de druiven zich goed. Omdat het klimaat in Zuid-Afrika erg stabiel is blijft de kwaliteit van de wijnen ook erg constant. De wijn vormt een belangrijk export product voor Zuid-Afrika, maar liefst één derde van de geproduceerde wijn in Zuid-Afrika wordt naar het buitenland geëxporteerd.

De wijnexport bereikt in 2013 een nieuwe mijlpaal. Het record van 2012 wordt met 26% verbeterd, de export stijgt door naar 525,7 miljoen hectoliter. Dit succes heeft Zuid-Afrika mede te danken aan de grote oogst van 2013. Deze grote oogst vult de tekorten in Europa mooi aan.

Wijnregio’s van Zuid Afrika

 

De indeling van de wijnregio’s is anders dan de verdeling die wijn kennen in Frankrijk bijvoorbeeld met haar AOC’s. In Zuid-Afrika spreek je over een herkomstplaats ten eerste, Een herkomstplaats kan een afgebakend gebied zijn, dat kan verschillen van een heel domein tot een hele regio. Er worden vier herkomstbenamingen erkend.

Ten eerste kennen de wijnbouwers in Zuid Afrika een estate. Een estate is de kleinste herkomstplaats. De wijnen hiervan worden benaamd met estate wine. Een estate moet komen met eigen productie en eigen wijngaarden. Het is een beetje te vergelijken met de Franse AOC Margaux.

Ten tweede kennen we een herkomstplaats die een ward heet. Een ward is een verzameling van een aantal verschillende domeinen en is meestal onderdeel van een district. Bij het vastleggen van een ward zijn strenge eisen aan verbonden aan het klimaat, bodem en ecologische factoren. Voorbeelden zijn Constantia en Franschhoek. Het is te vergelijken met de Franse Haut-Médoc.

Ten derde kennen we een district. Voor een district gelden dezelfde criteria als voor een ward maar het gebied is veel groter. Voorbeelden van een district zijn Stellenbosch, Paarl en Robertson. Ter vergelijking kun je de Franse Médoc stellen.

Tenslotte is een region ook een herkomstbenaming, zoals de Coastal Region. Een region is een combinatie van districten of delen daarvan. Dit geeft de producent de mogelijkheid om wijnen te maken van druiven die afkomstig zijn uit verschillende districten en toch een herkomstbenaming mee te geven. Het Franse Bordeaux is een voorbeeld ter grote van een region.

Overzicht van de wijnregio’s in Zuid Afrika

Region            District             Ward

 

  • Breederivier Vallei
    • Worchester
      • Nuy
      • Goudini
      • Slanghoek
      • Scherpenheuvel
      • Aan-de-Doorns
    • Robertson
      • McGregor
      • Klaasvoogds
      • Vinkrivier
      • Eilandia
      • Boesmansrivier
      • Agterkliphoogte
      • Le Chasseur
      • Hoopsrivier
      • Bonnievale
    • Swellendam
      • Buffeljags
  • Coastal Region
    • Tullbagh
    • Paarl
      • Wellington
      • Franschhoek
    • Swartland
      • Riebeekberg
      • Groenkloof
    • Stellenbosch
      • Somonsberg
      • Jonkershoef
  • Klein Karoo
  • Montagu
  • Tradouw